Deze website maakt gebruik van cookies die uw voorkeuren opslaan om op die manier het surfen te vergemakkelijken.

03&04
DEC. '21
Brugge

Waar?

STADSARCHIEF BRUGGE
BURG 11, BRUGGE

Wanneer?

04.12 > 27.02
GRATIS

Openingsuren

Elke dag
09u30 - 17u00

VIRTUAL REALITY FILM & EXPO 1441 TOT NU

04.12 > 27.02
GRATIS
To
top

In het Stadsarchief van Brugge presenteert de Nationale Loterij een tijdelijke tentoonstelling, waarbij je de reis kunt afleggen die de loterij heeft doorlopen van 1441 tot vandaag. De kenmerken van loterijen uit de middeleeuwen zien we nog steeds in het spel van vandaag. Het absolute paradepaardje is een virtual reality-film waarin we de allereerste loterij ter wereld tot leven brengen. Je kan er het hele gebeuren beleven alsof je er middenin stond op die historische dag in Brugge in 1441.

De toegang tot de expo en de film is gratis

Een lang verborgen schat uit het Brugse stadsarchief is de eerste vermelding van de loterij in de Lage Landen. In de stadsrekening van het boekjaar september 1441 tot september 1442 lezen we tweemaal een afrekening van de lotene vander scrooderie. Wat deze alinea’s zo belangrijk maakt is de vermelding van diverse prijzen. Het verloten van wat men scrooderie of het wijnschrodersofficie noemde was immers al een jarenlange bestaande praktijk, maar het verloten van meerdere geldprijzen was nog nooit eerder gedaan in onze (Noord-Europese) contreien.

Bestel het boek
'Te Brugghe ende eldere',
over de ontstaansgeschiedenis
van de loterij

Bestel hier jouw gratis exemplaar! 

Je kan dit boek tijdelijk bestellen en zolang de voorraad strekt.


Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function getField() on null in /data/sites/web/brugge1441be/www/views/event.php:90 Stack trace: #0 /data/sites/web/brugge1441be/www/sdk/default/views.class.php(56): require() #1 /data/sites/web/brugge1441be/www/index.php(12): sdk\Views->getView() #2 {main} thrown in /data/sites/web/brugge1441be/www/views/event.php on line 90